Een jonge wetenschapper neemt proeven met een genetische transportmachine. Wanneer hij zichzelf als proefpersoon gebruikt, blijkt er ongemerkt een vlieg in de machine gevlogen, met als gevolg dat hij na terugkomst langzaam begint te veranderen in een menselijke vlieg
Extra onderwerp
horror, sci-fi
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
The fly
Regisseur
David Cronenberg 1943-
Scenarist
Charles Edward Pogue
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Geena Davis John Getz Jeff Goldblum
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2001
1 dvd-video
Oorspr. opname
1986
Speelduur
ca. 92 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Grieks
EAN
8712626008279
mooov

Besprekingen

Regisseur David Cronenberg (Dead Ringers, Naked lunch, Crash) liet zich inspireren door de gelijknamige Sf-cult-klassieker uit 1958 van Kurt Neumann en een verhaal van George Langelaan. Jeff Goldblum speelt een wetenschapper die proeven neemt met een genetische transportmachine. Wanneer het hem lukt voorwerpen door de ruimte te laten verplaatsen, probeert hij het ook op zichzelf uit. Hij merkt niet dat er ook een vlieg in de machine gevlogen is, met als gevolg dat hij na terugkomst langzaam begint te veranderen in een menselijke vlieg. Ook met Geena Davis en John Getz. Speelfilmencyclopedie (zesde editie) beoordeelt de film met 2 1/2 ster: 'Goldblum treft precies de juiste toon als een beetje getikte geleerde (...). Deze bijzonder spannende, puntig geschreven nieuwe versie van de film uit 1958 gaat helaas over de schreef met als gevolg dat het eindresultaat toch te aangedikt en te walchelijk is.' Geen bijzondere extra's.

Over David Cronenberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door No machine-readable author provided. Nikita~commonswiki assumed (based on copyright claims).

David Paul Cronenberg (Toronto, 15 maart 1943) is een Canadees filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers. Veel van deze films bevatten ook futuristische en maatschappijkritische elementen.

Cronenberg schrijft, regisseert en produceert zijn meeste films in eigen beheer voor een laag budget. Hierdoor kent hij volledige artistieke vrijheid en is hij onafhankelijk van grote studio's. Cronenberg heeft een zeer herkenbare stijl en hij wordt daarom gezien als filmauteur. Hoewel zijn films nooit heel erg succesvol zijn geweest, heeft hij een enorme fanbase en een cultreputatie weten op te bouwen.

Zijn succesvolste films zijn Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Crash, A History of Violence en Eastern Promises. In 2018 werd aan hem de Gouden Leeuw oeuvre prijs toegekend.

Stijlkenmerken

Hij is beroemd geworden om zijn films waarin hij psychische aftakeling combineert met…Lees verder op Wikipedia