Een dag uit het leven van een jonge beurshandelaar, die in zijn limousine door Manhattan rijdt.
Onderwerp
Geld en macht
Titel
Cosmopolis / written and dir. by David Cronenberg
Regisseur
David Cronenberg 1943-
Naar het werk van
Don DeLillo
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Robert Pattinson Juliette Binoche 1964- Sarah Gadon Mathieu Amalric Jay Baruchel Kevin Durand Emily Hampshire Samantha Morton Paul Giamatti
Taal
Engels
Uitgever
E One, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 105 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045229177

Besprekingen

Een drama van David Cronenberg (A dangerous method; Eastern promises) met in de hoofdrol Robert Pattinson (Twilight). Het verhaal is gebaseerd op het boek van Don DeLillo (vertaald als Kosmopolis, 2003). Een 28-jarige, steenrijke beurshandelaar besluit een bezoek te brengen aan de kapper uit zijn jeugd, maar met zijn luxueus ingerichte limousine komt hij vast te zitten in het verkeer van Manhattan. Intussen ontvangt hij allerlei mensen – zijn vrouw, zijn minnares, zijn dokter – en verliest veel geld door een mislukte speculatie. Eric Koch (Telegraaf 7-6-'12) vindt de thematiek prikkelend actueel, maar de film gekunsteld, weerbarstig en niet aansprekend; hij geeft 2 1/2 (van 5) sterren. Coen van Zwol (NRC 6-6-'12) geeft 4 (van 5) bolletjes en concludeert: 'De sfeer is onheilspellend en heel eigentijds. Niet geheel geslaagd, maar een erg interessante mislukking, deze troebele, cerebrale film.' Geen extra's.

Over David Cronenberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door No machine-readable author provided. Nikita~commonswiki assumed (based on copyright claims).

David Paul Cronenberg (Toronto, 15 maart 1943) is een Canadees filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers. Veel van deze films bevatten ook futuristische en maatschappijkritische elementen.

Cronenberg schrijft, regisseert en produceert zijn meeste films in eigen beheer voor een laag budget. Hierdoor kent hij volledige artistieke vrijheid en is hij onafhankelijk van grote studio's. Cronenberg heeft een zeer herkenbare stijl en hij wordt daarom gezien als filmauteur. Hoewel zijn films nooit heel erg succesvol zijn geweest, heeft hij een enorme fanbase en een cultreputatie weten op te bouwen.

Zijn succesvolste films zijn Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Crash, A History of Violence en Eastern Promises. In 2018 werd aan hem de Gouden Leeuw oeuvre prijs toegekend.

Hij speelt een rol in de 5de aflevering van het 3de seizoen in Star Trek Discovery. Zijn kenmerkende bril is hierin ook aanwezig.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties