Boek
Nederlands

Gereedschapskist voor het denken

Daniel C. Dennett (auteur), Miebeth Van Horn (vertaler), Annoesjka Oostindiër (vertaler)
Onderzoek van de denkmethoden en gedachte-experimenten die ons ten dienste staan om filosofische problemen rond het bewustzijn, betekenis en vrije wil op te lossen.
Titel
Gereedschapskist voor het denken
Auteur
Daniel C. Dennett
Vertaler
Miebeth Van Horn Annoesjka Oostindiër Daniëlle Stensen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Intuition pumps and other tools for thinking
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
512 p. : ill.
ISBN
9789045025278 (paperback)

Besprekingen

In een lange rij spraakmakende boeken verdedigt de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett de gedachte dat men zaken als bewustzijn, betekenis en vrije wil moet begrijpen vanuit de evolutie. Met deze combinatie van materialisme en atheïsme beweegt hij zich op een terrein vol felle discussies waar kennis van zaken en helderheid van denken vaak ver te zoeken zijn. In dit boek doorkruist hij datzelfde terrein, maar nu op een nieuwe manier: hij bespreekt niet zozeer de problemen als wel het gereedschap waarmee je ze aanpakt. Hij reikt daartoe 77 denkinstrumenten aan, met voorbeelden hoe je ze wel of juist niet moet gebruiken. Als steeds bij Dennett heeft ook dit boek iets weg van wijsgerige acrobatiek: het staat vol anekdotes en discussies, duizelingwekkende hoogstandjes vaak, beurteling geschreven voor de leek en voor de vakman, afwisselend breed van gebaar en technisch zeer gedetailleerd. Stimulerend, uitdagend en verbluffend tegelijk. Met bronnen, bibliografie en register.

Over Daniel C. Dennett

CC BY 2.0 - Foto van/door David Orban, davidorban on flickr.com

Daniel Clement Dennett (Boston (Massachusetts), 28 maart 1942) is een Amerikaanse filosoof die gespecialiseerd is in vraagstukken betreffende het bewustzijn, de filosofie van de geest en kunstmatige intelligentie. Hij doceert aan de Tufts University nabij Boston en heeft sinds de uitzending van de VPRO-serie Een Schitterend Ongeluk ook in Nederland en Vlaanderen bekendheid gekregen. Als uitgesproken atheïst wordt Dennett vaak genoemd als een van the Four Horsemen (de vier ruiters) van het nieuwe atheïsme, samen met Richard Dawkins, Sam Harris en Christopher Hitchens.

Levensloop

Dennett groeide op in Beiroet, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn vader als contraspion werkte voor de Office of Strategic Services (OSS). De jonge Dennett keert terug naar de Verenigde Staten naar Massachusetts in 1947 nadat zijn vader was verongelukt bij een onopgelost vliegtuigongeluk.

Dennett studeerde filosofie aan Harvard en be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties