Boek
Nederlands

Moedig van je

Brigitte Blobel (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Niko wil graag een speciaal verjaardagsfeest organiseren, maar dan moet hij wel een goed cijfer voor wiskunde halen. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Bedrog, Geweld
Titel
Moedig van je
Auteur
Brigitte Blobel
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Du hast aber Mut !
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
121 p.
ISBN
90-6822-742-4

Besprekingen

Dit moet in de eerste plaats een cool boek zijn. Niko is 12 en verdeelt de wereld in cool en oncool. Vastberaden rebelleert hij tegen zijn truttige ouders en saaie leerkrachten. Hij onderscheidt zich in geen enkel opzicht van de doorsnee puber. Het verhaal is ook doorsnee: Niko wil een cool verjaardagsfeest geven voor zijn vrienden. Maar eerst moet hij slagen voor wiskunde, dus heeft hij geen schijn van kans. Bovendien maakt de bende met de halsbanden hem het leven zuur. Het hele verhaal is op een irritante manier doorspekt met typische termen uit het puberjargon. Maar nooit overtuigend, nooit met enige zin voor nuance. Twee voorbeelden: "Jule had het in de gaten. Hoe hij het zag. Van dat speeksel. Want ze sloot snel haar mond. Wat moest dat pijnlijk zijn. Megapijnlijk." Of: "'Ik ben niet idioot,' beet Nico terug. 'Op Boris' feestje hebben we allemaal een cadeautje gekregen. Keigeil.'" Alsof jongeren alleen maar 'shit' roepen en 'cool' willen doen.

De leerkrachten, ouders en ki…Lees verder
Niko wil graag een 'cool' verjaardagsfeestje geven maar dan moet hij een goed cijfer voor wiskunde halen. Wanneer hij dit door bedrog voor elkaar probeert te krijgen, komt hij in grote problemen en wordt bedreigd. Gelukkig ziet het er tenslotte naar uit dat alles toch goed afloopt (open einde). Spannend verhaal voor lezers vanaf een jaar of 11 met goede identificatiemogelijkheden. Korte genummerde hoofdstukken, duidelijke lay-out. De toepasselijke voorkant in kleur ziet er spannend en uitnodigend uit.