Boek
Nederlands

Wat na corona? : brief aan Vlaanderen

Bleri Lleshi (auteur), Marc Van Ranst (inleider)

Wat na corona? : brief aan Vlaanderen

Pleidooi om de coronapandemie aan te grijpen om een radicaal andere samenleving op te bouwen.
Extra onderwerp
maatschappijkritiek
Titel
Wat na corona? : brief aan Vlaanderen
Auteur
Bleri Lleshi
Inleider
Marc Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2020
236 p.
ISBN
9789462672345 (paperback)

Besprekingen

De auteur (1981) is Belg, Vlaming, Brusselaar, met een oorspronkelijk Albanese achtergrond. Als betrokken burger en politiek filosoof pleit hij ervoor om de coronapandemie aan te grijpen om een radicaal andere samenleving op te bouwen. Op het gebied van gezondheidszorg en maatschappelijk werk, arbeidsverhoudingen, integratie van culturele minderheden, klimaatbeleid en openbaar bestuur moet het roer radicaal om. Politiek staat hij aan de linkerzijde. Zijn achtergrond en oriëntatie (en idioom) zijn overwegend Vlaams, maar zijn ideeën zijn zonder moeite ook in een Nederlandse context te plaatsen. Het concept ‘Brief aan Vlaanderen’ doet enigszins geforceerd aan. Inhoudelijk heeft de tekst nogal wat doublures, hetgeen niet ten goede komt aan de leesbaarheid. Al met al gaat het om een serieus te nemen politieke visie, zij het dat de werfkracht van deze oproep nogal beperkt lijkt.

Over Bleri Lleshi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Blerim Gjonpalaj ([blɛˈɾim ɟ͡ʝɔnˈpalaj]?; Albanië, 1981), bekend onder het pseudoniem Bleri Lleshi ([blɛˈɾi ɫɛˈʃi]?), is een in België wonend filosoof, schrijver en spreker.

Carrière

Bleri Lleshi onderzoekt thema's als sociale ongelijkheid, liefde, neoliberalisme, jongeren, interculturaliteit, identiteit en Brussel. Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media, waaronder Knack.be. Hij is docent aan de hogeschool UCLL in Leuven.

In januari 2014 figureerde Lleshi in de Knack-lijst van de 25 invloedrijkste allochtonen in België. In november 2014 kreeg Lleshi de Emancipatieprijs van VOEM. Hij gaf de prijs door aan La Voix des Sans Papiers. In december 2018 werd hij door Pax Christi uitgeroepen tot Ambassadeur voor de vrede.

DJ Bruselo

Lleshi heeft ook een artis…Lees verder op Wikipedia