Boek
Nederlands

De bediende ; De fikser ; De huurders

Bernard Malamud (auteur)
+1
De bediende ; De fikser ; De huurders
×
De bediende ; De fikser ; De huurders De bediende ; De fikser ; De huurders

De bediende ; De fikser ; De huurders

Het leven van Joden in de twintigste eeuw gevangen in drie ontroerende, soms gruwelijke en tragikomische romans De bediendeMorris Bober, een kruidenier met een armzalig bestaan in New York, wordt overvallen door Frankie Alpine, een uit Italië afkomstige kleine boef. In een opwelling van berouw besluit Frankie Morris te helpen in diens strijd om het bestaan; hij weet van het winkeltje een florerend
Bevat
Titel
De bediende ; De fikser ; De huurders
Auteur
Bernard Malamud
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2019
726 p.
ISBN
9789029093378 (hardback)

Besprekingen

Bundeling van drie romans van de Joods-Amerikaanse auteur (1914-1986). In ‘De bediende’ krijgt de overvaller van een schlemielige Joodse kruidenier in New York berouw en besluit hem te gaan helpen. Tweede roman van de auteur uit 1957. Typerend voor Malamuds werk waarin de hoofdpersoon, de schlemiel, zich door zijn lot gevangen voelt maar de moed toch niet wil opgeven. In ‘De fikser’ brengt een valse beschuldiging een Joods-Russische man omstreeks 1910 in de gevangenis van Kiev, waar hij, in afwachting van een proces, twee jaar lang vernederd zal worden. Malamud weet door de realistische maar o zo menselijke benadering van begin tot eind te boeien. Enige kennis van het Joodse leven en de geschiedenis is noodzakelijk. In ‘De huurders’ ontstaat tussen een Joodse en een zwarte schrijver in een verlaten flatgebouw in New York een vertrouwensrelatie, die echter verstoord wordt. Een interessante roman die op verschillende niveaus te lezen is.

Over Bernard Malamud

Bernard Malamud (New York, 26 april 1914 – aldaar, 18 maart 1986) was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen.

Hij was de zoon van Joods-Russische emigranten. Zijn eerste roman, The Natural, dateert uit 1952 en beschrijft op komische wijze de Amerikaanse held als honkbalspeler. Het boek werd later verfilmd. Veel van zijn verhalen beschrijven de lotgevallen van gewone joden in de stedelijke getto's. In The Assistant (1957) behandelt hij met humor en inlevingsvermogen het leven van een kleine joodse kruidenier die het moet zien op te nemen tegen de grote concurrentie van de zelfbedieningswinkels in de buurt. Ook dit werk is verfilmd.

Voor de roman The Fixer ontving Malamud in 1967 zowel de Amerikaanse National Book Award als de Pulitzer-prijs voor fictie. Het werk werd verfilmd in 1968 met in de hoofdrollen onder anderen Dirk Bogarde en Alan Bates (Oscar-nominatie voor beste mannelijke hoofdrol).

In zijn laatste en in ver…Lees verder op Wikipedia