Boek
Nederlands
Gijs en Lise zijn broer en zus; ze beleven knotsgekke avonturen op school. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Klasse
Auteur
Bart Demyttenaere Wouter Kersbergen
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
78 p. : ill.
ISBN
9789044811599 (hardback)

Besprekingen

Lisa en Gijs, zus en broer, derde en vijfde klas. De titel geeft het al aan, Klasse!, verhalen over school. Maar je kunt er ook een andere uitleg aan geven: Goed gedaan! De lezer heeft de kans. Twintig afgeronde verhaaltjes geven telkens een gebeurtenis uit het schoolleven weer, van de eerste dag van het nieuwe schooljaar tot aan de klasfoto. 'Knotsgekke verhalen' beloven de auteurs ons in de inleiding. Nou, dat valt nogal mee. Inderdaad, de verhalen zijn ongetwijfeld grappig bedoeld maar dat is in de uitwerking niet altijd te merken. Vaak gaan ze als een nachtkaars uit en zit je als lezer te wachten op een clou die maar niet komt of in de lucht blijft hangen. En wat te denken van een leraar die zijn leerling Gijs een glaasje jenever aanbiedt (Kerstmarkt), of een feest in de klas voor vaders en kinderen met voor de papa's veel bier en sigaren en met een aangeschoten directeur (Vaderdag).
De karikaturale portrettering van de onderwijsinspecteur en zijn vrouw (mosselfeest) is…Lees verder
Voor broer en zus Gijs en Lise start een nieuw schooljaar. En school betekent voor Gijs en Lise eigenlijk maar een ding: een jaar lang kattenkwaad uithalen. Nu zijn het niet alleen Gijs en Lise, ook de meesters en juffen lijken hierin best wel hun mannetje te staan. Tijdens de lunchpauzes de boterhammen van de leerlingen opeten, ook al heeft Lise er kattenvoer op gedaan, bijvoorbeeld. Derde deeltje uit de serie 'Gijs en Lise'. Voor zowel op school als thuis een fijn leesboek dat ook geschikt is om uit voor te lezen. Er komen soms wat Vlaamse schoolsituaties in voor, zoals het eten tussen de middag in de eetzaal. De nieuwe zwart-wittekeningen passen goed bij het verhaal en zullen vooral door kinderen grappig gevonden worden. Volwassenen zullen misschien wat bedenkingen hebben bij de illustraties en eraan moeten wennen. Volle bladspiegel; vooral bij de eerste bladzijden zijn de letters bijna opeengepakt, later is het iets beter verdeeld. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. …Lees verder

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties