Boek
Nederlands

Ik ben de baas!

Barbara De Wolf (auteur)
+1
Ik ben de baas!
×
Ik ben de baas! Ik ben de baas!

Ik ben de baas!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Doppert is het beu dat hij altijd maar naar zijn mama moet luisteren omdat zij nu eenmaal de baas is thuis. Als het zijn verjaardag is, mag hij voor één dag de baas zijn. Daar maakt hij gretig gebruik van.
Onderwerp
Gehoorzamen
Titel
Ik ben de baas!
Auteur
Barbara De Wolf
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
[36] p. : ill.
ISBN
9789025749972 (hardback)

Besprekingen

Ik ben de baas! opent heel herkenbaar: Dopje wil niet opstaan en hij wil ook niet naar school. Toch moet dat, want zijn moeder is de baas. Ook op school moet hij van alles en na school moet hij op training en daar is de trainer de baas. Na de training moet hij mee boodschappen doen. Maar dan komen ze op mama’s kantoor en daar is Aardbei de baas. Dopje wil best ook wel eens de baas spelen. Mama belooft dat dat de volgende dag mag, want dan is hij jarig. Als hij wakker is, begint hij met lekker niets doen. Natuurlijk gaat dat snel vervelen en hij beslist dat hij toch maar naar school gaat, maar wel alleen als hij op snoep mag trakteren. Ook op training en zelfs op mama’s werk speelt Dopje de baas: hij laat de anderen gewoon lekker nietsdoen. Dat is echter niet naar de zin van Wortel, de baas van mama’s baas. Na die drukke dag gaat Dopje moe maar tevreden naar bed. De volgende dag wil hij best weer de baas zijn. Op de illustratie zie je hoe hij alvast een wortelpak tekent.
Het spel …Lees verder
Prentenboek van illustratrice Barbara de Wolf, die ook de tekst heeft verzorgd. Kleine Doppert (ook afgebeeld als doperwt) schikt zich onder voortdurend protest in het gezag van zijn moeder. Op zijn verjaardag wordt zijn liefste wens vervuld: hij is voor één dag de baas en dat is verfrissend voor (bijna) iedereen in zijn omgeving. Thema dat bij grote delen van de doelgroep in de smaak zal vallen en dat met name in de prenten origineel wordt uitgewerkt. Die zijn geestig, oorspronkelijk en creatief en er is veel op te ontdekken, maar het is de vraag of de meeste jonge kinderen zullen begrijpen zullen wat zich afspeelt op de vaak paginagrote illustraties in een gemengde collagetechniek. Deze wijken zo af van wat zij waarschijnlijk doorgaans onder ogen krijgen dat het boek vooral leuk lijkt voor ouders en opvoeders. Voor wie er oog voor heeft een charmant en inspirerend boek. Om samen met kleuters het begrip 'de baas zijn' uit te diepen. Vanaf ca. 4 jaar.

Ik ben de baas!

Doppert heeft een druk schema; hij moet naar school, met mama naar de winkel, naar haar werk, … Maar vandaag heeft hij er geen zin in. Zoals in veel gezinnen de laatste jaren speelt mama taxi en is zij de baas. Doppert zou ook graag een keer de baas spelen. Als hij ontdekt dat Aardbei de baas van mama is, verkleedt hij zich ’s avonds in een aardbei. Maar dat helpt natuurlijk niet … Mama belooft hem dat hij op de dag van zijn verjaardag een hele dag de baas mag spelen. Heel de dag lang neemt hij de rol over van zijn juf, zijn voetbaltrainer, en tot slot ook van Aardbei, de baas van zijn mama. Tot Wortel binnenkomt, de baas van Aardbei …
Dit originele verhaaltje vormt de basis van een prentenboek vol humor en speelse tekeningen. Het geheel is middels een collagetechniek vormgegeven, waardoor er regelmatig gespeeld wordt met de verbeeldingskracht van de lezer. Zo trakteert Doppert met iets wat lijkt op spekjes, de suggestie wordt gegeven door het kleurgebruik, maar de contouren zij…Lees verder