Boek
Nederlands

Daneelken : roman

Aster Berkhof (auteur)
Een jonge maar behoudende Vlaamse bisschop wordt grondig belachelijk gemaakt door zijn tegenstanders.
Onderwerp
Celibaat, Priesters
Titel
Daneelken : roman
Auteur
Aster Berkhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2003
198 p.
ISBN
90-5240-727-4

Besprekingen

Hoofdpersonage is de jonge bisschop Daniël Stubbe, vurig volgeling van zijn kardinaal en priester van de oude stempel, voor wie de duivel echt nog bestaat en die gelooft dat je de Heilige Geest op Pinksteren in de wind kunt voelen. Menig medeseminarist steekt dan ook de draak met zijn nogal aftandse en naïeve geloofsopvattingen. Zijn visie op de wereldproblematiek is geheel afgestemd op de pauselijke verordeningen. Seks is het grote kwaad, condoomgebruik moet verboden worden, ook in de Derde Wereld, en euthanasie staat gelijk aan moord. In eigen familie wordt zijn visie en houding aangevochten, vooral dan door zijn wereldwijze zus Clara, een rabiate feministe, die ironie en de grote middelen niet schuwt om haar broer het profane licht te tonen. Ze neemt contact op met Elke, een jonge lerares die reeds van in haar jeugd verliefd is op de inmiddels gewijde jongeman, die in het diepste geheim smoor op haar is.

Hoe sterk ook de wil, het vlees is zwak. Daneelken gooit de kap over de…Lees verder
Hilarische en doldrieste roman, die radicaal wil afrekenen met het Vlaamse katholicisme. Hoofdpersoon is Daniël Stubbe, de jongste bisschop van België, maar tegelijk de minst ontwikkelde en meest ouderwetse prelaat van Europa, blinde volgeling van de kardinaal (Daneels) en daarom ook Daneelken genoemd. Alle maatregelen en geloofspunten worden geridiculiseerd en wel door zijn eigen familie. Niets blijft onbeproefd om de broer-bisschop duidelijk te maken dat zijn standpunten en ideeën uit een voorbije tijd zijn: met ernstige kwesties wordt de draak gestoken. Hij is slachtoffer van bedrog in de biechtstoel; zijn geloof in de heilige geest wordt in zijn kerk met ventilatoren belachelijk gemaakt; zijn geloof in duivels geridiculiseerd met een carnavaleske verschijning hoog op een bouwstelling in de kerk, en een epilepticus ingehuurd om een exorcisme uit te beelden. Tot slot wordt zijn jeugdliefde zelfs niet zonder succes als lokaas uitgezet. Een kluchtig boek met ambachtelijk gevoel voor d…Lees verder

Over Aster Berkhof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marc Gemis

Aster Berkhof, pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni 1920 – Brasschaat, 29 september 2020), was een Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

Biografie

Jeugd

Lode Van Den Bergh volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader, Jan Leestmans, was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Dit onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en zo kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.

Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan he…Lees verder op Wikipedia