Boek
Nederlands

Bagdad Palace : roman

Aster Berkhof (auteur)

Bagdad Palace : roman

Een journaliste gaat in het hedendaagse Irak onderzoeken of het verzet tegen de Amerikanen alleen uit fundamentalistisch-terroristische hoek komt.
Titel
Bagdad Palace : roman
Auteur
Aster Berkhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2005
397 p.
ISBN
90-5240-837-8

Besprekingen

Aster Berkhof is met Bagdad Palace aan zijn 94e roman toe. De klad zit er beslist niet in, want Bagdad Palace is een dynamische en geëngageerde roman, waarin de auteur, zoals we hem kennen van zijn beste werken (Het huis van mama Pombo, De woedende Christus en Octopus Dei), moreel en politiek stelling kiest in een delicaat gegeven als de Amerikaanse oorlog in Irak.

Nicola Fransse, journaliste bij het nieuwsagenschap Reuter, keert terug naar de huidige heksenketel Bagdad, een verscheurde en deels vernietigde stad als gevolg van de tweede Golfoorlog. Ze ontmoet er een Indische zakenman, belast met de wederopbouw van de Irakese infrastructuur, een werk dat gebeurt onder auspiciën van de VS. Nicola neemt ook contact op met haar Irakese vriend, een man die middels een opleidingsproject jongeren uit de handen wil redden van extremistische islamieten, die jonge mannen brainwashen en opleiden tot zeldmoordcommando's.

Op indringende en goed gedo…Lees verder
De auteur kreeg inmiddels al de nodige bekendheid door een flink aantal eerdere werken van zijn hand. Met deze roman haakt hij zeer direct en actueel in op het Irakese Bagdad van tegenwoordig, een stad welke nog geen vijftig jaar geleden allerlei vrijheden toestond, die heden ten dage op zijn zachtst gezegd op geen enkele wijze getolereerd zouden worden. De hoofdpersoon van dit verhaal, Nicola Fransse, journaliste bij Reuter, gaat op onderzoek uit om te ontdekken of Irak inderdaad wordt geterroriseerd door fundamentalisten of dat de (in hun ogen) Amerikaanse agressor vaderlandslievende Irakezen tot fundamentalistische terroristen heeft benoemd, mede met het oog op de publieke opinie. Een interessant verhaal voor al degenen die antwoorden zoeken voor ontwikkelingen welke de wereld de laatste jaren volledig hebben beheerst. Kleine druk.

Over Aster Berkhof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marc Gemis

Aster Berkhof, pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni 1920 – Brasschaat, 29 september 2020), was een Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

Biografie

Jeugd

Lode Van Den Bergh volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader, Jan Leestmans, was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Dit onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en zo kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.

Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan he…Lees verder op Wikipedia