Boek
Nederlands

Bezette gebieden : roman

Arnon Grunberg (auteur)
+1
Bezette gebieden : roman
×
Bezette gebieden : roman Bezette gebieden : roman

Bezette gebieden : roman

Genre:
Titel
Bezette gebieden : roman
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2020
425 p.
ISBN
9789048837014 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Liefde is een bezet gebied

Roman. Arnon Grunberg schreef een boek vol theatrale omkeringen: man wordt vrouw, vrouw wordt man, patiënt wordt aanklager, gerespecteerde wordt verstotene. In Bezette gebieden heeft iedereen een masker op.

Kadoke is de Amsterdamse psychiater die in Grunbergs roman ­Moedervlekken (2016) mantelzorger is voor zijn bejaarde en hulpbehoevende moeder. In Bezette gebieden vervolgt Arnon Grunberg Kadoke's levens- en lijdensweg naar een nederzetting in de bezette gebieden nabij Jeruzalem. Hij ontvlucht Europa als alle grond hem onder de voeten is weggeslagen en tot hem doordringt dat 'ook hij een behoeftig oftewel breekbaar mens is', zoals Anneke Brassinga de gevallen psychiater omschreef op de boekpresentatie.

Oscar Kadoke - spreek uit Kadoké - wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft zijn patiënte Michette, borderliner met zelfmoordneigingen, op onorthodoxe wijze gered door haar als verzorgster van zijn moeder in te zetten, en zou seksuele toenadering hebben gezocht. Dat komt aan het licht doordat Michette een relatie aangaat met een schrijver die haar verhaal gebruikt in een bestseller. 'In de literatuur had de ellende een aanvang genomen', schrijf…Lees verder

Moederskind voor het leven

Na Moedervlekken komt Arnon Grunberg met Bezette gebieden, dat deze week verschijnt: opnieuw een moederroman. Maar welke roman van Grunberg is dat eigenlijk niet?

'Nu moet ik mijn eigen moeder worden', schreef Arnon Grunberg op de late avond van 9 februari 2015, bijna vijf jaar geleden, in zijn weblog. Eerder op de avond was zijn moeder, Hannelore Grünberg-Klein, in het ziekenhuis overleden. Ze was 87 jaar geworden.

Dat Hannelore die hoge leeftijd had bereikt, was een wonder. Als Duits Joods meisje kwam ze met haar ouders nog voor het uitbreken van de oorlog in kamp Westerbork terecht. Van daaruit werd zij gedeporteerd naar Theresienstadt en Auschwitz. Beide kampen overleefde ze. Haar ouders waren voor haar ogen naar de gaskamer afgevoerd.

Na hun dood had ze, zo schreef Hannelore in Zolang er nog tranen zijn - haar opmerkelijk onderkoelde memoires, genoteerd aan het eind van de jaren tachtig, maar pas uitgegeven vlak na haar dood - zichzelf slechts één dag rouw toegestaan. Daarna moest ze verder.

Arnon had het typoscript van zijn moeder vóór publicatie nooit durven lezen. Hij was bevreesd…Lees verder

Liefde en haat op de Westelijke Jordaanoever

In het vervolg op Moedervlekken toont Arnon Grunberg op vileine wijze dat wie het verleden uitbuit er ook het slachtoffer van wordt.

Je moet je niet verzetten tegen je trauma, je moet het voortzetten, beweerde psychiater Kadoke vier jaar geleden in Arnon Grunbergs Moedervlekken . In die roman haalde Kadoke zijn automutilerende en bleekwater drinkende patiënte Michette in huis om voor zijn dementerende moeder te zorgen. Kadoke verkocht dat als een vorm van alternatieve therapie, die wonderwel ook nog eens leek te werken, al was het soms kantje boord. Zoals die keer dat Michette ontdekte dat moeder in feite vader met een pruik op bleek te zijn: na de dood van moeder had vader haar Holocaust-trauma en meteen ook maar de rest van haar identiteit overgenomen.

In Bezette gebieden keert Grunberg terug naar de setting van Moedervlekken . Michette heeft ondertussen een relatie aangeknoopt met een gevierde schrijver en laat Kadoke en zijn vader daarom in de steek. Een vervangster wordt gevonden in Rianne, een bijzonder gelovige aanhangster van Christenen voor Israël. Op een dag staat Anat voor Kadokes deu…Lees verder

De hoofdpersoon, de psychiater Kadoke, heeft een alternatieve therapie op zijn patiënte Michete uitgevoerd. Zij gaat met het verhaal van de therapie naar een schrijver, die er een boek over schrijft. Vanaf dat moment raakt het leven van Kadoke in een stroomversnelling. Hij wordt van gruwelijke zaken verdacht en het wordt breeduit in de media uitgemeten. Hij kan zich niet verweren tegen allerlei leugens en onwaarheden en zijn reputatie wordt kapot gemaakt. Onverwacht staat er een ver familielid, Anat, uit Israel op de stoep, die hem uitnodigt bij haar thuis te komen. Met zijn zieke vader vertrekt hij naar een nederzetting in Israel om bevrijding te zoeken. Daar wordt hij door de medebewoners als een wonder verwelkomt, wanneer hij zich met Anat gaat verloven. En ook dan neemt zijn leven een onverwachte wending. Je wordt als lezer direct meegezogen in deze omvangrijke roman en je blijft in de ban van Kadoke. Het verhaal is hartverscheurend, soms komisch en de personages worden met warmte…Lees verder

Het leven is een redeloos, wreed spel

In dit vervolg op 'Moedervlekken' volgen we de 'onmenselijk goede' psychiater Kadoke naar de bezette gebieden in Israël.

De Joodse psychiater Kadoke, die we kennen uit Arnon Grunbergs 'Moedervlekken', is een rechtschapen mens, die ook bij anderen naar rechtvaardigheid streeft. Je zou hem onmenselijk 'goed' kunnen noemen. Toch gaat er veel mis in zijn leven en wat dat betreft hoor je schrijver Grunberg met de voor hem karakteristieke omkering van bestaande waarden op de achtergrond zeggen: deugd wordt niet beloond.

In 'Moedervlekken' redde Kadoke zijn suïcidale psychiatrisch patiënt Michette, die zichzelf verminkte en bleekwater dronk, door haar in huis op te nemen en voor zijn oude moeder (die trouwens eerst zijn vader was!) te laten zorgen. Een ongebruikelijke stap, waarvoor de psychiater in Grunbergs jongste roman 'Bezette gebieden' de rekening gepresenteerd krijgt. Michette begint een relatie met een schrijver die een roman over het geval schrijft, waaruit men zou kunnen concluderen dat Kadoke Michette misbruikt heeft - een #MeToo-gevalletje dus.

Al is het fictie en onwaar,…Lees verder

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe leve…Lees verder op Wikipedia