Makkelijk lezen
Nederlands

Gewoon vrienden

Anne-Rose Hermer (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Leonie is bijna zestien als haar vader sterft. Daarom begrijpt ze hoe haar nieuwe leraar zich voelt. Ook zijn vader is net gestorven. Maar anderen denken iets anders over hun vriendschap. Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Gewoon vrienden
Auteur
Anne-Rose Hermer
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Twello: Van Tricht, 2005
106 p. : ill.
ISBN
90-77822-03-8 9789077822036 (paperback)

Besprekingen

Schrijven voor tieners die moeite hebben met lezen, is misschien wel het moeilijkste wat er is. Leestechnisch komen ze vaak niet hoger dan AVI 6 of 7, het niveau van kinderen van een jaar of zeven, acht. Een bijkomend probleem is dat de meeste lezers die zich in deze doelgroep bevinden bepaald geen lettervreters zijn.

Lezen is door de band genomen bij deze kinderen een 'gare' bezigheid, iets waar je je niet mee inlaat. Een boek is niet meer dan een mislukte video. En deze groep niet-lezers is waarschijnlijk groter dan menigeen denkt. Als auteur moet je dus een echt boeiend verhaal kunnen schrijven waarin pubers zich kunnen herkennen en dat in korte zinnen en met makkelijke woorden. Dat een uitgever als Van Tricht het aandurft om zich met de 'Troef'-reeks te richten op deze doelgroep is prijzenswaard. Terecht dat er voor de serie financiële ondersteuning is door de Stichting Lezen en de Stichting Mien van 't Sant Fonds. De auteurs van de acht hier besproken boeken doen absoluut …Lees verder
Leonie is zestien jaar en haar vader is overleden door een hartstilstand. Ze heeft het daar erg moeilijk mee, maar gelukkig heeft ze een goede vriendin met wie ze dit soort dingen kan bespreken. Als er een nieuwe leraar Frans op school komt, die eveneens net zijn vader heeft verloren, kan ze ook met hem over haar verdriet praten. De lerares wiskunde ziet echter meer in deze relatie dan er in werkelijkheid is en daardoor ontstaat een vervelende situatie. Verhaal over verlies en vriendschap, verteld in korte zinnen en eenvoudige bewoordingen. Het geheel is een evenwichtige mix van verdriet afgewisseld met vrolijkheid, van stilstaan bij verlies maar ook van verder leven; dit levert herkenbare situaties op. Geschikt voor jongeren met een achterstand in de Nederlandse taal vanaf ca. 12 jaar. Met zes stijve zwartwittekeningen die hoogtepunten uit het verhaal weergeven. Matige omslagillustratie. Voorzien van het vignet Makkelijk Lezen.