Het leven zoals het was

We gaan terug in de tijd! Naar het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties.

Naar aanleiding van de seniorenmaand in november organiseert de bib een interactieve lezing over het leven in de jaren vijftig.

We maken het gezellig met een kop koffie, thee en een lekker stuk taart.

Sinds de jaren zestig nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend.

Maar hoe zag het leven eruit vlak voor die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Wat aten de mensen toen? Hoe wasten ze zich? Hoe verplaatsten ze zich, en hoe vulden ze hun schaarse vrije tijd in?

Korneel De Rynck

We nodigen de jonge Vlaamse historicus Korneel De Rynck (1986) uit. Hij is auteur van het boek: Vroeger was alles anders : het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties.

Hij brengt het leven in de jaren vijftig helemaal terug, met tal van oude foto’s en beeldfragmenten. Bijzonder herkenbaar voor wie een dagje ouder is. Het gaat over schepjes cichorei in de koffie, de 'beste plaats' en stoffige kolenkachels. Maar ook over telegrammen, buitentoiletten en de eerste snelweg. 

korneel de rynck 2maalbijgesneden.jpg
(c) Thomas Sweertvaegher