De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis

NIEUWE DATUM!

 

Politicoloog Hendrik Vos (UGent) bekijkt hoe Europa met crisissen omgaat. Wat is de lijm die de lidstaten aan de onderhandelingstafel houdt?

De voorbije jaren werd de Europese politiek beheerst door allerlei problemen: eurocrisis, de Oekraïnecrisis, luxleaks, de terreurdreiging, de vluchtelingencrisis, ... . Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met uitdagingen geconfronteerd die ze moeilijk alleen de baas kunnen.

Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken. Tegelijk valt de Europese Unie niet uit elkaar. Integendeel, geleidelijk aan lijkt de Unie meer greep te krijgen op de lidstaten.

In deze lezing bekijkt Hendrik Vos aan de hand van concrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen. Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen, maar een ontrafeling van de integratie komt er evenmin.

Wat is uiteindelijk de lijm die de lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt? En waar gaat dit naartoe? En hoe zit het dan met de Britten, die voor Brexit kozen?

hendrikvoscsputnik.jpg
(c) Sputnik